Simonove vynálezy: Brána do minulosti

Simon čelil novej výzve. Kvôli školskej práci chce nazrieť do doby, kedy žili dinosaury. Vyrobí si vynález, ktorý mu umožní nazrieť do ich života a nájsť inšpiráciu pre svoj projekt aj bez kníh. Podarí sa mu to? Alebo sa to pokazí?

Rozprávky na čítanie

Ak si chcete prečítať celu rozprávku (nižšie nájdete úryvok z nej) stiahnite si našu aplikáciu ZADARMO

Rozprávky na počúvanie

Ak hľadáte skvelé rozprávky na počúvanie stiahnite si našu aplikáciu ZADARMO, a môžete objavovať.

Viac informácii o rozprávke:

Autor

Johny Boundaries

Dĺžka rozprávky

10 minút

Formát rozprávky

Audio rozprávka, Rozprávka na čítanie, Rozprávka na počúvanie

Pridané

20.9.2021

Téma rozprávky

o vynálezoch, rozpravka s ponaučením, rozprávky na dobrú noc, vedec, vynálezca

Dielo je chránené autorským právom. Akékoľvek vytváranie kópií na komerčné účely je zakázané. Viac tu.

Simon dostal v škole za úlohu napísať referát o dinosaurovi, ktorý sa mu najviac páči. Knihy sa mu nechcelo čítať, a tak sa rozhodol, že lepšie bude nazrieť do doby, kedy žili dinosaury, a tak si vybrať dinosaura, o ktorom bude písať.

Sadol si za svoj stôl a kreslil návrh prístroja, ktorý ho mal preniesť do minulosti. Nakreslil si prvý návrh, ale napokon papier pokrčil a začal kresliť od začiatku. Pokrčil aj druhý papier, neskôr aj tretí, štvrtý, piaty… Rozhodol sa pustiť priamo do realizácie aj bez náčrtu. Spájal rôzne súčiastky a miešal zaujímavé chemické látky. Vytvoril podivný kovový kruh, z ktorého trčali drôty, anténa, tlačidlá a nejaké cievky. Posadil sa na zem a díval sa na svoj nový vynález. „Okej. Mám to. Už len musím prísť na to, ako to spojazdním. Zatiaľ je to nefunkčná vec.“ Vzal svoju sklenenú skúmavku, v ktorej zmiešal rôzne chemické látky.

V skúmavke sa začali diať divné veci. Kvapalina začala bublať a chrliť hustý biely dym. Po pár sekundách bola celá izba zahalená v bielom dyme. Potom obsah skúmavky vylial do nádržky v kovovom kruhu, ktorý vytvoril. Začali praskať elektrické lúče a okolo celého prístroja sa valil hustý biely dym. V dyme začalo preblyskovať zelené svetlo, ktoré osvetľovalo celú izbu. Simon bol sám prekvapený z toho, čo sa to deje. Rýchlo zaliezol pod svoj stôl a napäto sledoval situáciu v izbe. V atmosfére bieleho dymu a zelených zábleskov však nebolo nič poriadne vidieť. Z kovového kruhu začali vychádzať hlasité zvuky. Akoby bolo počuť škriekanie obrovských vtákov a hlasité ručanie. „Tie zvuky sú… to môžu byť zvuky… áno, určite to budú zvuky z doby dinosaurov,“ zašomral si Simon. „Ak sa pozriem do kovového kruhu, určite tam uvidím dávnu minulosť z čias dinosaurov,“ pomyslel si. Vyliezol spod stola a šiel k svojmu vynálezu. Ale ako sa postavil začul desivý dupot. Bol taký silný, že aj nábytok v jeho izbe sa otriasal. Simon sa zastavil a snažil sa počúvať, čo sa deje. A odrazu sa v celej izbe ozval silný rev. Taký silný rev, že Simonovi viali vlasy a veci z jeho stola popadali. Rýchlo sa vrátil späť pod stôl a sledoval, čo sa to deje. Obrovský tvor rozohnal dym v izbe. Simon neveril vlastným očiam. Z kovového kruhu vyliezal naozajstný Tyrannosaurus rex. Bol tak veľký, že hlavou prerazil strop v Simonovej izbe. Opäť hlasito zareval „ROÁÁÁR“ a prerazil stenu izby. „To snáď nie je možné! Ja som vytvoril bránu do minulosti a práve ňou prešiel Tyrannosaurus rex!“ potichu si šepkal Simon, tak aby ho dinosaurus nepočul. Medzitým sa dostal na záhradu a ničil všetko, čo mu stálo v ceste. Prerazil aj plot a zamieril si to na ulicu, kde ničil autá, zhadzoval elektrické stĺpy a pustošil chodník. „Och, nie! Ja som ho dostal z doby dinosaurov sem, ja ho musím dostať späť!“ povedal si Simon. Sadol si na zem v izbe a premýšľal. „Ako ho len zastavím? Ako ho prinútim vrátiť sa späť a preliezť bránou do minulosti tam, kam patrí?“ V prvom rade musel premiestniť svoj kovový kruh ,teda bránu do minulosti, do záhrady, pretože nechcel, aby dinosaurus spôsobil ďalšie škody v dome. Bránu samozrejme vytiahol zo zástrčky, aby cez ňu nepreliezli ďalšie tvory. „Už to mám! Preleziem bránou do minulosti, a privediem sem dinosaura, ktorý porazí Tyrannosaura rexa a donúti ho vrátiť sa späť!“ povedal Simon. Spojazdnil svoj vynález a skočil do kovového kruhu. Brána ho previedla do minulosti, rovno do doby, keď žili dinosaury.

„Páni! To je krása!“ Všade navôkol pobehovali najrôznejší dinosaury. Stromy boli nekonečne vysoké a hustý zelený porast pokrýval okolie. Simon sa musel rozhodnúť, ktorého dinosaura si vezme na pomoc v boji proti …

… celú rozprávku nájdeš v aplikácii

Stiahni si mobilnú aplikáciu a všetky rozprávky si môžeš prečítať alebo vypočuť ako audi.

  Google play  App store

Mobilná aplikácia Magical Can a rozprávky na dobrú noc, Rozprávky pre deti, audio rozprávky na počúvanie.